- Checklista inför semestern

Välj en nykter väg i sommar

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång; till midsommarfirandet, festerna och sommarstugan. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter. Men det kan också vara att välja den väg där polisen gör många alkoholutandningsprov, så att de med alkohol i kroppen tas av vägen!

Alkohol och bilkörning hör inte ihop. Statistik visar att cirka en fjärdedel av alla bilförare som omkommer har alkohol i blodet. Polisens strategi är att låta alla förare som stoppas få göra ett alkoholutandningsprov. Polisen gör förstås också flera riktade insatser för att hitta alkoholpåverkade, t ex utanför Systembolag.

- Vi fortsätter vårt envisa arbete med att göra många utandningsprov, för att förhoppningsvis plocka bort så många rattfyllerister som möjligt från våra vägar, säger Erling Arvidsson, Bitr. Trafikpolischef i Gävleborg.

En förhoppning är att ju fler prov polisen gör desto säkrare blir vägen! Ingen av oss vill ju möta en berusad förare. I områden där polisen syns ofta hoppas man att de som är berusade stannar hemma, att polisen har en avskräckande effekt.

Hur säker är vägen i ditt län?
Alkoholutandningsprov 2012 per tusen invånare fördelade per polismyndighet.

- Det känns bra att veta att alla polismyndigheter jobbar aktivt med nykterhetskontroller. Skåne har lägst andel positiva blås per län, 0,8 procent, Gävleborg ligger bland de högsta, 1,34 procent. Polisens målmedvetna arbete ger resultat och för varje påverkad förare som ertappas skapas en säkrare trafik. Jag vill verkligen inte möta någon rattfyllerist, säger Lars-Eric Abrahamsson, NTF Gävleborg.

Andel positiva utandningsprov 2012, fördelat per polismyndighet.

Checklista inför semesterresan:
- Välj resväg utifrån säkraste vägen (kanske inte alltid kortaste)
- Planera resan med flera raster
- Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
- Se till att vara ordentligt utvilad
- Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm

Checklista under semesterresan:
- Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
- Håll avståndet till framförvarande
- Använd bälte (barn under 4-5 år bakåtvänt)
- Håll hastigheten
- Se till att få i dig vätska om det är varmt
- Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför

För ytterligare information kontakta:
Erling Arvidsson, Bitr. Trafikpolischef Gävleborgs län 076-780 89 20
Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare NTF Gävleborg 070-313 40 14


2013-06-19