Ta det lugnt och kör nykter i sommartrafiken

Sommarens alla semesterresor ska precis komma igång. Se till att planera din resa så att du säkert kommer fram! Det handlar förstås om att vara utvilad, hålla hastigheten, använda bälte och vara nykter.

2013 var andelen berusade omkomna personbilsförare 19 procent. Visserligen är det en minskning från 2012, men något mer än 2011. Den slumpmässiga variationen är stor och tittar man över flera år ligger andelen på drygt en femtedel.

Ungefär lika stor andel av alla, ca 20 procent, är de som dör i en alkoholrelaterad trafikolycka; en olycka där antingen en förare, cyklist eller gångtrafikant varit berusad.

Under sommarmånaderna och semestern dricker många av oss mer än annars. Under 2010-2013 omkom 232 personer i alkoholrelaterade trafikolyckor, av dessa dog 77 personer; 33 procent under sommaren.

- Vi vill inte förbjuda människor att ta ett glas vin till middagen, men tänk på att även du som värd/värdinna har ett ansvar. Bjud inte den som ska ge sig ut i trafiken på alkohol! Se till att ha ett alkoholfritt alternativ, så är chansen så mycket större att dina gäster kommer säkert hem, säger Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare, NTF Gävleborg.

Checklista inför semesterresan:
- - Välj resväg utifrån säkraste vägen (kanske inte alltid kortaste)
- - Planera resan med flera raster
- - Gör en tidsplanering så att du aldrig behöver stressa
- - Se till att vara ordentligt utvilad
- - Kolla bilen; lufttryck, olja, spolarvätska mm

Checklista under semesterresan:
- - Kör nykter (tänk även på dagen-efter)
- - Håll avståndet till framförvarande
- - Använd bälte (barn under 4-5 år bakåtvänt)
- - Håll hastigheten
- - Se till att få i dig vätska om det är varmt
- - Om du blir trött – ta paus eller byt chaufför

För ytterligare information kontakta:
Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare NTF Gävleborg, tel. 070-313 40 14


2014-06-23