Lokal aktivitet cykelhjälm i Bollnäs  

 

Torsdagen den 3 juni kl. 14.00-17.00 vill vi uppmärksamma Sveriges bästa resecentrum i Bollnäs, med 140 cykelparkeringar under tak och möjlighet att ladda el-cykeln och pumpa däck. Det nya resecentret är en del av Bollnäs satsning på att prioritera cykling och skapa förutsättningar för hållbara resor. Kom hit så får du veta mer om hur Bollnäs kommun arbetar för att fler ska cykla i vardagen med hjälp av till exempel nya cykelstråk och cykelparkeringar. 

Om du fotograferar dig iförd cykelhjälm är du med och tävlar om ett presentkort på 300:- hos Team Sportia i Bollnäs.

Dessutom berättar NTF Gävleborg om hur du cyklar säkrare och hur en cykelhjälm kan skydda det viktigaste du har – dina tankar, dina känslor och dina minnen.

 

Mer om cykelhjälmskampanjen ”Var rädd om det som är du”

En cykelhjälm halverar risken för huvudskador i trafiken. För att få fler att använda cykelhjälm, lanserar NTF tillsammans med komikern Marika Carlsson och musikern Daniel Adams-Ray kampanjen ”Var rädd om det som är du”.

Cyklister står för hälften av alla allvarliga trafikskador. 80 procent av de allvarliga skadorna har uppstått i en singelolycka. Många av olyckorna beror på is, snö, grus eller löv. Ofta är det huvudet som får ta den hårdaste smällen i en olycka. Har man otur får man en hjärnskada som aldrig läker och som förändrar den man är, förmågan att tänka och tala, minnas, lära sig nya saker, känna glädje, vrede och sorg.

 

  • Om alla använde cykelhjälm skulle antalet omkomna kunna minska med 25 procent, och antalet allvarligt skadade med 5 procent. Cykelhjälm minskar huvudskadorna med minst 50 procent. Men tyvärr är det många som skippar hjälmen. Det nationella målet för cykelhjälmsanvändningen är att minst 70 procent av cyklisterna ska använda hjälm år 2020. År 2019 var hjälmanvändningen bland vuxna drygt 40 procent, säger Lars-Eric Abrahamsson NTF Gävleborg.

 

 

För Marika Carlsson är cykelhjälmen en självklarhet i vardagen. Nu hoppas hon inspirera fler att skydda sig själva i trafiken. Läs mer om kampanjen på: www.detsomardu.se

 

  • Det är med stolthet jag medverkar i en kampanj som kan rädda liv, säger Marika Carlsson.

 

Kampanjen går i första hand lokalt i ett antal kommuner där kommunen aktivt arbetar för att förbättra förutsättningarna för cykling genom att till exempel bygga ut cykelbanor och bygga cykelgarage.

NTF erbjuder möjligheten att prova en hjälm. Team-Sportia i Bollnäs erbjuder även 20 % rabatt på cykelhjälmar för er som kommer förbi resecentrum och vårt eventtält den 3 juni.

 

Kontaktperson:

Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare, 070-313 40 14

Lokal aktivitet cykelhjälm i Bollnäs   

2021-06-03