Nyhetsblad nr 4, oktober 2020

Mätningarna i Gävleborgs län

Cykel- och mopedhjälmsmätningarna har i år genomförts under augusti/september, på grund av Coronapandemin, istället för april/maj som är den normala tiden för dessa mätningar. Resultatet har färdigställts och ska presenteras för kommunerna, Polisen och media. Utvecklingen av cykelhjälmsanvändningen i länet har endast ökat med fyra procentenheter (från 39 till 43 procent) sedan 2013, vilket är anmärkningsvärt.

Bältesmätningar har också genomförts i samtliga kommuner under september. Sammanställningen av resultatet pågår för fullt och kommer att presenteras senare i höst.

Vi vill redan nu framföra vårt tack till de medlemsorganisationer som har ställt upp och hjälpt oss genomföra detta!

 

Dags för vinterdäck

Snart är det dags att byta till vinterdäck. Det är tillåtet att köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april, dock är du tvungen att köra med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Kom ihåg att mönsterdjupet på vinterdäck bör vara 5 mm för att fungera bäst, dock minst 3 mm.

Passa även på att kontrollera lufttrycket i däcken. Ett felaktigt lufttryck i däcken leder till större risk för incidenter, bidrar till snabbare slitage och högre bränsleförbrukning.

 

Godkända vinterdäck
Från och med den 1 juni 2019 gäller en ny definition av vinterdäck. Däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF), vara märkta med POR (Professional Off Road), eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck.

Tidigare definierades vinterdäck som däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. Den här typen av däck får användas som vinterdäck under en övergångsperiod fram till den 30 november 2024.

 

Kom ihåg reflexen!

40 % av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att använda reflex syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt. Det är viktigt att använda reflex även i stadstrafik, trots att det finns gatlysen, och inte bara längs mörka landsvägar. Kom också ihåg att reflex är en färskvara. Repor från nycklar, värme och vatten kan skada och förkorta reflexens livslängd.

 

/NTF Gävleborg

Nyhetsblad nr 4, oktober 2020

2020-10-01