Mätningarna i Gävleborgs län
Årets cykel- och mopedhjälmsmätning har nu färdigställts och resultatet har presenterats för kommunerna, Polisen och media. Utvecklingen av cykelhjälmsanvändningen i länet har endast ökat med en procentenhet (från 39 till 40 procent) sedan 2013, vilket är anmärkningsvärt.
Även bältesmätningarna har genomförts i samtliga kommuner och sammanställningen av resultatet pågår för fullt och kommer att presenteras senare i höst.
Vi vill redan nu framföra vårt tack till de medlemsorganisationer som har ställt upp och hjälpt oss genomföra detta!
Dags för vinterdäck
Snart är det dags att byta till vinterdäck. Som bilden visar är det tillåtet att köra med dubbdäck mellan 1 oktober och 15 april, dock är du tvungen att köra med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Kom ihåg att mönsterdjupet på vinterdäck bör vara 5 mm för att fungera bäst, dock minst 3 mm.
Passa även på att kontrollera lufttrycket i däcken. Ett felaktigt lufttryck i däcken leder till större risk för incidenter, bidrar till snabbare slitage och högre bränsleförbrukning.
Godkända vinterdäck
Från och med den 1 juni 2019 gäller en ny definition av vinterdäck. Däcken ska vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF), vara märkta med POR (Professional Off Road), eller vara dubbade och uppfylla kraven för dubbdäck.
Tidigare definierades vinterdäck som däck särskilt framtaget för vinterkörning och som är märkt M+S, M.S., M&S, M-S, MS eller Mud and Snow. Den här typen av däck får användas som vinterdäck under en övergångsperiod fram till den 30 november 2024.
Symbolen alptopp/snöflinga (3PMSF)
Kom ihåg reflexen!
40 % av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att använda reflex syns du bättre och risken för att råka ut för en olycka minskar betydligt. Det är viktigt att använda reflex även i stadstrafik, inte bara längs mörka landsvägar. Kom också ihåg att reflex är en färskvara. Repor från nycklar, värme och vatten kan skada och förkorta reflexens livslängd.
Reflexen syns bäst när den är i rörelse. Fäst den därför i ett snöre, på armarna eller benen. |
Dödsolyckor 2019
Hittills i år har 10 personer omkommit till följd av trafikolyckor i Gävleborgs län.
Då vår statistik kan skilja sig från Trafikverkets vill vi förtydliga att vi hämtar vår statistik från STRADA (där Landstinget och Polisen rapporterar in olyckor) och siffrorna är preliminär dvs. vissa olyckor kan komma att räknas bort om man anser att de är uppkomna pga. sjukdom eller självmord.
/NTF Gävleborg
2019-09-26