Fler borde efterfråga automatiskt bromssystem

NTF har frågat bilhandlare och konsumenter om Säkra bilar, där man bland annat frågat om vilka säkerhetssystem som man tror är de fyra viktigaste. Svaren skiljer sig mellan bilhandlare, konsumenter och forskare. Forskarna rankar krockkuddar, antisladd-system, bältespåminnare och automatiskt bromssystem högst. NTFs undersökning visar att både bilhandlarna och konsumenterna tror mest på krockkuddar, antisladd-system, ABS-bromsar och sidokollisionskuddar.

Bilbältet är fortfarande en av de viktigaste säkerhetssystemen, men användningen har haft en långsam positiv utveckling som fått en ordentlig skjuts i samband med bältespåminnaren. Automatiska bromssystem har en positiv effekt på 25 %, vilket skulle kunna rädda många liv om det fanns i alla bilar.

Forskarna NTF har tillfrågat är Maria Krafft, Folksams forskningsavdelning, och Nils Petter Gregersen, VTI.

- NTFs roll är att påskynda införandet av bra säkerhetssystem i nya bilar. Det innebär både att få konsumenter att efterfråga säkra bilar och bilhandlare att rekommendera säkra bilar, säger Lars-Eric Abrahamsson, NTF Gävleborg.

Undersökningen visar även att konsumenter är mer intresserade av säkerhet än vad bilhandlarna tror. De fyra kvaliteterna som konsumenterna listar som viktigast när de ska köpa en ny bil är driftkostnader, säkerhet, komfort och inköpspris. Bilhandlarna tror att konsumenterna prioriterar driftkostnader, inköpspris, utseende och miljö.

Även vikten av fem stjärnor i säkerhetsmärkningen EuroNcap skiljer sig mellan konsumenter och bilhandlare.

Undersökningen bygger på
346 bilhandlarintervjuer,
839 konsumentintervjuer och
4118 konsumentenkäter.

Frågor besvaras av NTF:
Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare, 070-313 40 14
Katarina Bokström, projektledare, 070-584 49 75


2013-03-15