Alltför många elefanter kvar i baksätet

Under nästa vecka arbetar Polisen extra mycket med att kontrollera bältesanvändningen. Att åka utan bälte kan vara direkt livsavgörande i en krock och är därför förenat med höga böter. Bilister som färdas utan bälte får betala 1500 kronor och att inte ha bältat barn under 15 år kostar föraren 2500 kronor.

- Det är minst lika viktigt att använda bilbältet i baksätet. Utan bälte kan du skada både dig själv och dina medpassagerare, säger Ulf Carnerius, Trafikpolischef Gävleborg.

Enligt Trafikverkets analys av 2013 års trafiksäkerhet är bältesanvändningen bra i landet; de flesta använder bältet i framsätet och barnen i baksätet är ungefär lika bra fastspända. Däremot saknar cirka 15 procent av vuxna passagerare fortfarande bälte i baksätet. I en bilkrock utvecklas otroliga krafter. En obältad person i baksätet motsvarar cirka 3 ton krockvikt. Så bilbältet behövs oavsett om du sitter i fram- eller baksätet.

- Du som förare är ansvarig för att barnen i bilen använder bälte, bilbarnstol osv. De vuxna passagerarna måste ta sitt eget ansvar. Men alla kan hjälpas åt att påminna varandra, för oftast handlar det om slarv, säger Lars-Eric Abrahamsson, Verksamhetsledare NTF Gävleborg.2014-09-05