680 barn går baklänges för trafiksäkerhet i Gävleborg

Under Barnsäkerhetens dag den 21 maj kommer 40 740 förskolebarn över hela landet att marschera baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen. Det vill säga bakåtvänt. Volvia Försäkringar och NTF står bakom initiativet som bygger på en undersökning där det framgår att 24 % av landets 0-4 åringar sitter felvänt när de åker bil.

– Med Barnsäkerhetens dag vill vi sprida kunskap om hur barn färdas säkert i bilen.
En undersökning vi låtit göra visar att 24 procent av 0-4-åringarna sitter framåtvända i bilen trots att all statistik och erfarenhet visar att bakåtvänt åkande är det absolut säkraste, säger Sofia Bergfors, marknadsansvarig på Volvia Försäkringar.

Den 21 maj genomförs Barnsäkerhetens dag för sjätte året i rad på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Höjdpunkten under dagen är en baklängesmarsch där 40 740 barn i år går baklänges för att manifestera sin rätt att sitta säkert i bilen – det vill säga bakåtvänt upp till fyra års ålder. I Gävleborgs län deltar 680 barn på 17 förskolor runt om i länet.

– Barn som sitter framåtvända i bilbarnstolen löper upp till fem gånger så hög risk, jämfört med barn som sitter bakåtvända, att skadas svårt vid en eventuell krock. För att skydda små barn i bilen rekommenderar vi bakåtvänt åkande upp till minst 4 års ålder, säger Lars-Eric Abrahamsson på NTF Gävleborg.

Barnsäkerhetens dag instiftades 2009 på initiativ av Volvia Försäkringar och NTF. Efter årets marsch kommer närmare 200 000 förskolebarn ha deltagit baklängesmarscherna.

Volvia har i flera år arbetat med att öka kunskapen om hur barn färdas säkert i bilen. Varje år tillkommer dock nya föräldrar som behöver informeras och därför är barnsäkerhet i bil en ständigt aktuell fråga.

Dessa förskolor kommer att gå baklänges den 21 maj.

Varva-Daggmaskens förskola
Killingens förskola
Njutångers förskola
Malsta förskola
Föräldrakooperativet Klockargården
Kilbergets förskola
Åshammars förskola
Julibackens förskola
Skogsfrönas förskola
Hällans förskola
Förskolan Dag och Natt
Lingbo förskola
Ämbarbo förskola
Segersta förskola
Växsjö förskola
Trollstugans förskola
Hamregårdens förskola


2014-05-14