36 000 barn marscherar baklänges för sin rätt att åka säkert i bilen

På torsdag den 7 maj, är det Barnsäkerhetens dag. En av höjdpunkterna är baklängesmarschen, där förskolebarn över hela Sverige går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen, d v s bakåtvänt till minst 4 års ålder.

Dagen är ett initiativ av Volvia och NTF, i syfte att sprida kunskap om hur barn färdas säkert i bil. Samma dag presenteras en rikstäckande undersökning av svenska föräldrars kunskap om barnsäkerhet i bil. Den visar bland annat att upp till 52 000 barn riskerar att skadas allvarligt vid en olycka, helt i onödan. Allt för många 0-4 åringar placeras felvända i bilen – framåtvända i stället för bakåtvända. Något som kan få livsavgörande konsekvenser vid en bilkrock.

- Barnsäkerhetens dag är en kampanj för att sprida information om barnsäkerhet i bil. Vi vill ju verka för bakåtvänt åkande till minst 4 års ålder och därigenom bidra till att färre barn skadas i trafiken, säger Lars-Eric Abrahamsson på NTF Gävleborg.

- Vi genomför årligen en undersökning bland Sveriges föräldrar för att ta reda på deras kunskap om barns säkerhet i bil. Det resultat vi ser i undersökningen visar att frågan är konstant aktuell, säger Sofia Bergfors, marknadschef på Volvia.
Hittills har över 230 000 barn över hela Sverige deltagit i Barnsäkerhetens dag som blivit ett stående inslag på landets förskolor. Kampanjens höjdpunkt är baklängesmarschen, i år den 7 maj, då ytterligare 36 000 barn går baklänges för sin rätt att sitta säkert i bilen, d v s baklänges.
I Gävleborg deltar 943 barn vid 21 förskolor. Barnsäkerhetens dag är också registrerat på FN:s globala trafiksäkerhetssatsning SaveKidsLives.

Media är välkomna att medverka vid de lokala marscherna den 7 maj. I Gävleborgs län välkomnas media till följande förskolor:
Kilbergets förskola, Bollnäs, Backstugans förskola, Bollnäs, Staffansbackens förskola, Gävle, Brunnsnäs förskola, Iggesund eller Måsens föräldrakooperativ, Ljusdal

För mer information, kontakta:
Lars-Eric Abrahamsson, NTF Gävleborg, tel: 070- 313 40 14
Sofia Bergfors, Volvia försäkringar, tel: 076- 893 29 23 e-post: sofia.bergfors@volvia.se

Fakta om NTF
NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande är en oberoende, idéburen organisation som arbetar för allas rätt till en säker trafik. Målet är en säker trafik där ingen dödas eller skadas allvarligt. NTF ska öka människors, företags och organisationers förmåga och vilja att ställa krav på och själva bidra till varaktiga förbättringar av trafiksäkerheten. Dessutom ska NTF medverka till att ge insikt om trafiksäkerhetens betydelse för folkhälsan. För mer info besök www.ntf.se

Fakta om Volvia
Volvia, som från början var Volvos eget försäkringsbolag, specialiserar sig på försäkringar för Volvo. Volvia Försäkringar har i flera år jobbat aktivt med frågor inom barnsäkerhet. Med initiativ som ”Barnsäkerhetens dag” och ”Baklängesmarschen” har Volvia riktat fokus mot barnens rätt att alltid sitta säkert i bilen. Volvia ingår sedan 2001 i Försäkringsbolaget If och finns i Sverige, Norge Finland och Danmark. För mer info besök www.volvia.se


2015-05-07